Gęsty gulasz grzybowy z jarmużem
Składniki
- 0.5 zielonej soczewicy (może być także czarna lub du Puy)
- 300 g pieczarek
- 0.5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari (w wersji bezglutenowej)
- 0.75 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (ew. ok. 1/4 szklanki mleka kokosowego z puszki)
- 0.5 łyżeczki mielonego tymianku
- duża garść pociętego jarmużu
- sól i pieprz do smaku
- oliwa lub olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
1. Soczewicę przepłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody Solimy i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy.
2. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy wybrany tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy do czasu, gdy zmięknie. Dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.
3. Dodajemy grzyby, dokładnie mieszamy, podsmażamy kolejną minutę, a następnie dość mocno solimy, by puściły wodę. Dusimy do chwili, gdy zmiękną. Dodajemy wszystkie przyprawy (tymianek, ocet i sos tamari), mieszamy, a następnie dodajemy odcedzoną soczewicę, bulion i pastę tahini (lub mleko kokosowe). Dokładnie mieszamy i doprowadzamy zawartość patelni do zagotowania.
4. Połowę zawartości patelni przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładko, a następnie przelewamy z powrotem na patelnię. Dodajemy jarmuż i chwilę gotujemy, do czasu, gdy zmięknie.
5. Podajemy gorące, najlepiej z kromką ulubionego pieczywa lub grzanką.