Gęsty gulasz grzybowy z jarmużem

Dodany przez: Mryg (więcej moich przepisów)

Idealny na jesień, gęsty, kremowy wegański gulasz. Choć nie wygrałby może kulinarnego konkursu piękności, jego smak w pełni wynagradza wygląd. Kremowy, pełen umami, rozgrzewający, łatwy i szybki w przygotowaniu - czego chcieć więcej? Najlepiej smakuje podany z chrupką grzanką.
Obejrzane: 87
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 0.5 zielonej soczewicy (może być także czarna lub du Puy)
  • 300 g pieczarek
  • 0.5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari (w wersji bezglutenowej)
  • 0.75 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (ew. ok. 1/4 szklanki mleka kokosowego z puszki)
  • 0.5 łyżeczki mielonego tymianku
  • duża garść pociętego jarmużu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej kokosowy do smażenia

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1. Soczewicę przepłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody Solimy i gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy.

2. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy wybrany tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy do czasu, gdy zmięknie. Dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę.

3. Dodajemy grzyby, dokładnie mieszamy, podsmażamy kolejną minutę, a następnie dość mocno solimy, by puściły wodę. Dusimy do chwili, gdy zmiękną. Dodajemy wszystkie przyprawy (tymianek, ocet i sos tamari), mieszamy, a następnie dodajemy odcedzoną soczewicę, bulion i pastę tahini (lub mleko kokosowe). Dokładnie mieszamy i doprowadzamy zawartość patelni do zagotowania.

4. Połowę zawartości patelni przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładko, a następnie przelewamy z powrotem na patelnię. Dodajemy jarmuż i chwilę gotujemy, do czasu, gdy zmięknie.

5. Podajemy gorące, najlepiej z kromką ulubionego pieczywa lub grzanką.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×