Grillowany łosoś w stylu tex-mex

Dodany przez: Mienta (więcej moich przepisów)

Uwielbiam dania w stylu tex-mex. Ogólnie wszelkiego rodzaju salsy z awocado i dania z fasolą kocham do tego stopnia, że mogę jeść, jeść i chyba nigdy mi się nie znudzą. Łosoś bardzo pasuje do tego stylu kuchni, a grillowany jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, pomińcie dodatek ostrych sosów, ale dla mnie są niezbędne. Szparagi z dodatkiem pimentonu fajnie komponują się z resztą, więc bardzo polecam ten dodatek :)
Obejrzane: 78
Porcje: 3
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ryba

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

Salsa

  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka mała puszka kukurydzy bez cukru
  • 1 szt dojrzałe awocado
  • 2 szt dojrzałę pomidory malinowe
  • 1 szt sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka zielonego tabasco
  • 1 łyżeczka sosu cholula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 2 szczypty soli
  • 1 pęczek szparagów (dodatek do dania)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 szczpyta soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 3 szt cząstki limonki
  • 3 szt tortille (opcjonalnie, ponieważ i bez nich danie jest sycące)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki na marynatę mieszamy.

Łososia dzielimy na 3 porcje i nacieramy mieszanką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Krok 2

Fasolę i kukurydzę płuczemy i osączamy na sitku.

Mieszamy z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym za pomocą widelca awocado oraz sosami, sokiem z limonki, ziołami i przyprawami.

Krok 3

Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut).

Jeśli mamy drugą grillową patelnię to w tym samym czasie smażymy na niej łososia.

Jeśli nie mamy, to szparagi przekładamy na zwykłą nagrzaną patelnię i przykrywamy aby trzymała ciepło. Łososia natomiast smażymy na patelni po szparagach.

Krok 4

Opcjonalnie, podgrzewamy tortille.

Gotową rybę podajemy na salsie z fasoli i awocado wraz z grillowanymi szparagami i cząstkami limonki.

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×