Dorsz jabłkowy
Składniki
- 2 filety z dorsza
- 2 jabłka
- 1 puszka groszku konserwowego
- 50 g kaszy gryczanej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- sok z cytryny
- przyprawy
Przygotowanie:
Krok 1
Rybę natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
Krok 2
Kaszę przepłukać dokładnie, dwukrotnie. Wstawić wodę na palnik i po zagotowaniu, posolić wrzącą wodę oraz gotować kaszę pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, około 15-20 minut.
Krok 3
W tym czasie jabłka obieramy. Pozbywamy się pestek. Kroimy na mniejsze części, podlewamy dwoma łyżkami wody i dusimy, aż całkowicie się rozpadną uzyskując mus. W czasie gotowania dodajemy miód, oraz cynamon.
Krok 4
Kiedy kasza będzie już prawie gotowa, na patelni podlanej wodą umieszczamy rybę. Dusimy ją pod przykryciem z łyżką masła.
Krok 5
Groszek wraz z zalewą umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 6
W osobnej misce podgrzewamy łyżkę masła. Dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą konsystencję. Gdy groszek zacznie wrzeć, wlewamy przygotowaną mieszankę z mąki i masła. Gotujemy około 2 minut, nie dłużej!
Krok 7
Gotową kaszę wykładamy na talerz. Polewamy ją z wierzchu groszkiem. Obok układamy mus z jabłek - a na nim przekrojoną rybę.