Kuskus z polędwicą
Składniki
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 1 szklanka kuskus
- 4 papryki
- czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki mięty
- 3 łyżki kolendry
- 1 łyżeczka ras-el-hanout
- 2 łyżki harissy
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć. Przeciąć na pół i wyciąć pestki. Pokroić na małe kawałki. Cebulę i czosnek obrać oraz pokroić w plasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać z papryką, ras-el-hanout, solą i pieprzem. Polać oliwą z oliwek. Piec w piekarniku przez 25 minut.
Krok 2
Polędwicę oprószyć przyprawą harissa, solą i pieprzem. Piec na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami masła - na brązowy kolor z każdej strony. Wlać 1/2 szklanki wody. Zmniejszyć ognień i dusić przez 15 minut.
Krok 3
Zagotować dwie szklanki wody z odrobiną soli i łyżką oleju. Zdjąć garnek z ognia i wymieszać z kaszą kuskus. Moczyć przez 2 minuty. Następnie dodać łyżkę masła i wymieszać widelcem. Podgrzać przez 2 minuty. Dodać zioła i wymieszać.
Krok 4
Podawać kuskus na gorąco z pieczoną papryką i wieprzowiną. Polać sosem spod mięsa.
Smacznego!