Warkocz z polędwiczki w boczku ze śliwkami
Składniki
Warkocz z polędwiczki
- 45 dkg polędwicy wieprzowej
- 30 dkg boczku łuskanego
- 10 śliwek kalifornijskich
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Sos żurawinowy
- 150 ml bulionu drobiowego
- 15 dkg konfitury żurawinowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem, tak aby powstały trzy paski złączone końcem. Nacięte oprószyć gruboziarnistą przyprawą do mięsa solą i pieprzem.
Krok 2
Boczek pokroić na cieniutkie plasterki - wyjdzie około 12 sztuk. Owinąć dookoła każdy pasek, tak aby ściśle przylegał do mięsa. Następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Oprószyć znów przyprawami z wierzchu.
Krok 3
Między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić mięso.
Krok 4
Przygotować sos żurawinowy: Masło rozgrzać na patelni. Oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać konfiturę żurawinową. Doprawić do smaku solą i wymieszać. Upieczone mięso pokroić na grubsze plastry serwować z sosem.