Danie z fasolą i jarmużem
Składniki
- 2 szklanki fasoli
- 1 kg wieprzowiny
- 8 ziemniaków
- 1 opakowanie jarmużu
- 2 łyżeczki soli
- 1 kostka bulionowa
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 ziela angielskie
- 2 goździki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 dymki
Przygotowanie:
Krok 1
Wieprzowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, włożyć goździki. Odcedzić wcześniej moczoną fasolę i umieścić w dużym garnku z podwójnym dnem. Dodać wieprzowinę i zalać 5 szklankami wody, zagotować. Dodać sól, cebulę z goździkami, liść laurowy, pieprz, kostkę rosołową i ziele angielskie. Zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę.
Krok 2
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Ewentualnie dolać wody. Ponownie dusić na małym ogniu przez godzinę.
Krok 3
Czosnek obrać i posiekać, rozgrzać olej na patelni. Zeszklić czosnek i dodać jarmuż, dusić przez 10 minut. Następnie dodać do fasoli z mięsem i gotować jeszcze przez 20 minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podać od razu na gorąco z pieczywem. Posypać posiekaną dymką.