Nowalijkowa tortilla z cytrynowo-ziołowymi kuleczkami twarogowymi

Dodany przez: LucjaS. (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 720
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
357,5kcal
kalorie
33,3g
węglowodany
29,7g
białko
13,4g
tłuszcze
3,5g
błonnik
45,9mg
cholesterol
44,3mg
magnez
129,2mg
wapń
2,2mg
żelazo

Składniki

Składniki na kuleczki twarogowe

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 4 pęczki cienkiego szczypiorku
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
  • 2 szt cytryny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mleka

Składniki na tortille

  • 4 szt placków tortilli
  • 1 pęczek sałaty rukoli
  • 1 pęczek sałaty roszponki
  • 1 pęczek sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g wędzonego łososia
  • 0.5 szt pomarańczy
  • 1 szt cytryna
  • 1 łyżka winnego octu jasnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Cytrynę wyszorować, sparzyć i cieniutko obrać ze skórki (bez białej części). Skórkę drobno posiekać.
Szczypior umyć, drobno posiekać.
W miseczce rozdrobnić twaróg, dodać 1 kopiastą łyżkę posiekanej bazylii, 3 kopiaste łyżki szczypiorku, sok z połowy cytryny, mleko, sól i pieprz. Wszystko razem utrzeć i dokładnie połączyć. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Krok 2

Z twarogu uformować nieduże kuleczki. Część z nich obtoczyć w skórce cytryny, pozostałe w szczypiorku. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Krok 3

Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok, dodać oliwę i ocet. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.

Krok 4

Wszystkie salaty umyć, osuszyć. Postrzępić. Dodać posiekany szczypiorek. Zalać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać.

Krok 5

Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Pomidory w ćwiartki. Łososia pokroić w cienkie paseczki.

Krok 6

Placki tortilli podgrzać wg przepisu na opakowaniu. Rozłożyć na 4 talerze. Na każdym placku rozłożyć sałatę. Następnie pomidorki i łososia oraz plasterki rzodkiewki. Włożyć po 2-3 kuleczki twarogowe. Złożyć tortille. Na talerze wyłożyć resztę twarogowych kuleczek.
Podawać.
Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×