Pieczone pierożki z kaszą gryczaną
Składniki
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki suchych drożdży
- 0.25 szklanki ciepłej wody
- 2/3 szklanek gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju, do smarowania
Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g chudego twarogu
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- do smaku sól
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Mąkę przesiewamy, drożdże rozpuszczamy w ¼ szklanki ciepłej wody. Do mąki dodajemy wodę z drożdżami, olej, jajko i sól. Całość zagniatamy, a w trakcie wyrabiania stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto powinno być sprężyste i niezbyt twarde. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodajemy więcej mąki.
Farsz: Kaszę gotujemy na sypko i odstawimy do przestygnięcia. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Następnie dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Gdy pieczarki puszczą wodę, a cebula będzie miękka, przekładamy je do miski. Kiedy ostygną dodajemy twaróg oraz kaszę gryczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy partiami, dosyć cienko (około 2-3 mm). Wycinamy foremkami, wybrane kształty (u mnie świątecznie: gwiazdki i bałwanki) i dwa takie same kształty wypełnione farszem sklejamy. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Gotowe pierożki smarujemy delikatnie olejem i pieczemy 15-17 minut, z czego 5 minut termoobieg.
Smacznego!
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)