Rolada z migdałami
Składniki
- 1.5 kg schabu
- 200 g migdałów
- 400 g boczku wędzonego
- 2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 10 dkg suszonej żurawiny
- 1 g pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Schab umyć i osuszyć rozłożyć mięso jaj na roladę, czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą natrzeć tym mięso polać oliwą i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić - gdy woda trochę przestygnie obrać ze skórki i pokroić na połówki, odstawić.
Krok 2
Boczek pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na rumiano pod koniec smażenia dodać migdały i żurawinę smażyć jeszcze chwilę zdjąć z ognia i wystudzić zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Następnego dnia rozwinąć mięso posypać odrobiną pieprzu i posmarować na całości farszem zwinąć i związać miso dratwą.
Krok 3
Tak przygotowane mięso przekładam do specjalnego worka do pieczenia - na dno wykładam kawałki słoniny pod pod mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 C ok 2 godziny.
Podawać na ciepło lub zimno.