Sałatka z łososiem, brokułami, pesto z jarmużu i ryżem
Składniki
- 200 g filetu z łososia
- 100 g ryżu, np. mieszanki białego i brązowego
- 200 g brokułów
- 100 g jarmużu Fit&Easy
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- gorąca woda
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
Krok 2
Przypraw filet z łososia solą i pieprzem, i ugotuj go na parze (w zależności od grubości ryby, zajmie to około 8-12 minut). Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz usmażyć łososia na patelni lub upiec w piekarniku.
Krok 3
W międzyczasie zagotuj wodę, posól ją i wrzuć brokuły, gotuj je przez ok. 4-5 minut, aż lekko zmiękną, a następnie odcedź.
Krok 4
Z jarmużu oderwij włóknistą gałąź i umieść całość na sicie. Przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odcedź.
Krok 5
Przekrój pomidorki na połówki.
Krok 6
Zrób pesto: zmiksuj parmezan, ziarna słonecznika, połowę skórki z cytryny i połowę jarmużu. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i 15 ml (łyżkę) wody. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji, możesz ewentualnie dodać więcej wody.
Krok 7
Wymieszaj ugotowany ryż z pomidorkami, pozostałą połową jarmużu, pozostałą skórką z cytryny i pesto. Rozdziel na talerze. Na wierzch połóż łososia.