Sandacz zapiekany

Dodany przez: wiech (więcej moich przepisów)

Danie to jest połączeniem tradycyjnych polskich produktów: mazurskiego sandacza, ziemniaków, pora i wiejskiej śmietany ze składnikami z innych rejonów świata takich jak: meksykańska salsa pomidorowo–paprykowa i włoski parmezan. Sandacz zapiekany to danie zainspirowane jakże odmiennymi kuchniami i światowymi smakami, na podobieństwo tak różnorakich gustów kulinarnych zróżnicowanych kulturowo i narodowościowo mieszkańców dzisiejszej Warszawy.
Obejrzane: 1457
Porcje: 2
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:
1295,9kcal
kalorie
72,7g
węglowodany
58,7g
białko
89,7g
tłuszcze
8,0g
błonnik
359,4mg
cholesterol
231,7mg
magnez
707,8mg
wapń
5,2mg
żelazo

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 30 - 40 dkg fileta z sandacza
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 papryki
  • 1 szalotka
  • 500 ml śmietany 18%
  • 1 mały por, część biała
  • 1 parmezan
  • 1 żółtko
  • 500 ml passaty
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Salsa
Siekamy w drobną kostkę paprykę, szalotkę, dodajemy passatę, oliwę extra vergine, ocet balsamiczny. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Krok 2

Mus porowy
Pora kroimy w pół plasterki. Następnie smażymy je na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem. Po 5 min delikatnie podlewamy mlekiem i doprowadzamy do zmięknięcia pora.
Po ostudzeniu pora, mieszamy go z 0,5l śmietany 18%, dodajemy jedno żółtko, 2 szczypty startego parmezanu, szczypta soli i pieprzu. Mieszamy aby składniki się połączyły.

Krok 3

Przyrządzenie potrawy
Smarujemy naczynie żaroodporne oliwą extra vergine. Ugotowane uprzednio na pół twardo całe ziemniaki kroimy w plasterki i wykładamy nimi spód naczynia. Delikatnie solimy i pieprzymy. Polewamy ziemniaki wcześniej przygotowaną salsą. Kładziemy na nie filet/filety z sandacza (skórą to góry), który/e uprzednio nacieramy oliwą extra vergine, solą i pieprzem. Tak napełnione naczynie wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni pieca. Po 20 min (skórka sandacza powinna pomału się rumienić) naczynie wyjmujemy z pieca i zalewamy musem porowym, ale tak aby było widać skórę sandacza. Zapiekamy kolejne 10 min tak, aby masa porowa się ścięła.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×