Smażone przegrzebki na kurkach i roszponce podane
Składniki
- 4 przegrzebki
- 0.5 opakowania roszponki Fit&Easy
- 200 g świeżych kurek oczyszczonych
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 cebule szalotki posiekane
- sól do smaku
- szczypta soli w płatkach z chili
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Jeśli masz małże w muszlach, otwórz muszle nożem, wyjmij ostrożnie przegrzebki i oczyść.
Możesz je także kupić już oczyszczone, bez muszli. Takie właśnie umyj pod zimną wodą i osusz ręcznkiem papierowym.
Krok 2
Na łyżce rozgrzanego masła klarowanego podsmaż chwilę szalotki. Dodaj kurki. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smaż około 10 minut. Pod koniec dodaj listki tymianku i zamieszaj.
Krok 3
Rozgrzej drugą łyżkę masła klarowanego na innej patelni.
Smaż przegrzebki na dużym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Posól i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 4
Na talerzach ułóż roszponkę. Połóż kurki z szalotkami i porcje małży. Posyp wszystko listkami tymianku i solą w płatkach z chili.
Smacznego.