Tarta szpinakowa

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1529
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 125 g masła
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przypraw

Nadzienie:

  • 1.5 kg świeżego szpinaku
  • 3 szt jajka
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szt cebula
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej formy na tartę przenieść ciasto na wałku i wykleić dokładnie formę. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez.

W czasie pieczenia ciasta przygotować masę szpinakową. Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem. Odłożyć na talerz.
Szpinak odmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Jeśli używacie szpinaku w liściach należy poddusić na patelni pod przykryciem aż zmniejszy objętość o połowę. Odlać nadmiar wody. Do szpinaku dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i ser feta. Dusić całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać 3 żółtka, mieszać całość aż do połączenia składników i zgęstnienia. Doprawić pieprzem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
Wyłożyć masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu możemy ozdobić paskami kruchego ciasta) i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia!)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×