Walentynkowe danie
Składniki
- 1 kg wołowych żeberek
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 2 gwiazdki anyżowe
- trawa cytrynowa
- 150 ml jasnego sosu sojowego
- 225 g brązowego cukru
- sok z cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
1. Przygotuj marynatę: zblenduj chili, cukier, trawę cytrynową, sos sojowy, czosnek, anyż, sól. Wmasuj w żeberka. Przykryj pojemnik folią aluminiową i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Im dłużej tym lepiej :)
Krok 2
2. Rozgrzej piekarnik do 140 C. Wyłóż żeberka z marynatą do formy do pieczenia. Dodaj 2 szklanki wody. Wymieszaj. Dokładnie przykryj folią aluminiową. Piecz do miękkości około 3 godzin.