Zupa krem z jarmużu
Składniki
- 200 g jarmużu
- 600 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 1 szt cebuli
- 1 szt białej części pora
- 80 g goudy
- 2 L wody
- 2 garście makaronu
- 4 szt jajek
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, zalać woda. Gotować, aż jarzyny zmiękną.
Wszystko zmiksować na gładko. Postawić z powrotem na niezbyt duży ogień.
Krok 2
Do zupy dodać starty ser oraz suchy makaron. Doprawić sola i pieprzem. Gotować aż ser się rozpuści a makaron zmięknie.
Krok 3
Jajka ugotować na twardo. Obrać. Pokroić na ćwiartki.
Przed podaniem zupy, dekorować jajkami.
Krok 4
Uwaga: jeśli wolimy bardziej "zbity" makaron, możemy ugotować go osobno i dodawać odrobinę dopiero przed podaniem.