Rozgrzewające placki dyniowe z imbirem na mące razowej
Składniki
- 600 g dyni
- mały kawałek imbiru (ok. 1,5 cm)
- 1 cebula
- 1 duże jajko
- 3 łyżki mąki razowej
- sól i pieprz
- 200 ml oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Dynię obkrój ze skóry, zetrzyj na dużych okach tartki. Posól i popieprz obficie.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż ją, aż się zeszkli.
Na małych oczkach zetrzyj imbir. Do miski dodaj wszystkie składniki: jajko, mąkę, cebulę - wymieszaj je dokładnie.
Krok 2
Rozgrzej na patelni olej, uformuj w dłoniach placuszki i delikatnie - żeby się nie poparzyć, przekładaj je na patelnię.
Krok 3
Podawaj placki z kropelką śmietany, popieprzone z góry i - uwaga! - posypane odrobiną cukru pudru. Smacznego!!