Sałatka warzywna z topinamburu

Dodany przez: montignacowo (więcej moich przepisów)

Sałatka warzywna z topinamburu, jak zrobić?
Sałatka warzywna z topinamburu - dietetyczna sałatka według zaleceń diety Montignac. Ta wersja jest pyszna, lekka i dietetyczna Doskonałe zastępstwo dla tradycyjnej sałatki warzywnej, która gości chyba na każdym polskim stole. W tradycyjnej gotowane ziemniaki i marchew wymieszane z tłuszczem na diecie Montignac są niedozwolone. Ta jest pyszna i dietetyczna! Topinambur doskonale zastępuje marchewkę i ziemniaka. Ugotowany i obrany wygląda jak ciemny ziemniak, w smaku jest lekko słodkawy, jak marchewka w sałatce. Opcjonalnie dorzucić można również ciecierzyce z puszki, według mnie jednak sałatka od tego robi się cięższa, taka bardziej mączna. Jak tradycyjna sałatka od groszku. Można też dodać gotowanej pietruszki (indeks glikemiczny 15). Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia solimy do smaku. Nieobrany topinabur gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie można w niego wbić widelec (raczej długo się na to czeka, zdecydowanie dłużej, niż ziemniaki w mundurkach). Wyjmujemy z wody i po wystygnięciu obieramy. Topinambur, jajka i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Dorzucamy przestudzone pieczarki z cebulą, majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe.  
Obejrzane: 18061
Porcje: 10
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 4 bulwy topinamburu
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 0.5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki majonezu na oliwie (bez cukru)
  • do smaku sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia solimy do smaku. Nieobrany topinabur gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie można w niego wbić widelec (raczej długo się na to czeka, zdecydowanie dłużej, niż ziemniaki w mundurkach). Wyjmujemy z wody i po wystygnięciu obieramy.
Topinambur, jajka i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Dorzucamy przestudzone pieczarki z cebulą, majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe.

Krok 2

Topinambur doskonale zastępuje marchewkę i ziemniaka. Ugotowany i obrany wygląda jak ciemny ziemniak, w smaku jest lekko słodkawy, jak marchewka w sałatce. Opcjonalnie dorzucić można również ciecierzyce z puszki, według mnie jednak sałatka od tego robi się cięższa, taka bardziej mączna. Jak tradycyjna sałatka od groszku. Można też dodać gotowanej pietruszki (indeks glikemiczny 15).

Krok 3

Sałatka może niezbyt reprezentacyjna, ale dla tęskniących za tradycyjną polską sałatką warzywną doskonała.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×