Sałatka z groszkiem cukrowym, fioletowym kalafiorem i kwiatami ogórecznika
Składniki
- 0.5 fioletowego kalafiora
- 200 g groszku cukrowego
- 3 garście rukoli
- 2 garście kwiatów ogórecznika
- 0.33 szklanki oliwy z oliwek
- 80 g sera typu bałkańskiego
- krem balsamiczny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Groszek myjemy, odcinamy od niego końcówki i gotujemy na parze przez 10 minut. Przelewamy zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Rukolę i kalafiora płuczemy. Listki rukoli możemy porwać na mniejsze części, natomiast kalafiora dzielimy na różyczki.
Krok 2
Ma talerzu układamy listki rukoli, na nie różyczki kalafiora i groszek cukrowy. Ser kroimy w kostkę i układamy na warzywach.
Sałatkę przyprawiamy, skrapiamy olejem i kremem balsamicznym