Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z żurawiną
Składniki
- 1 1/2 szklanek mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g twarogu półtłustego w kostce
- 1 szklanka maślanki
- 0.25 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- garść suszonej żurawiny
- posiekane migdały bez skórki do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Użyłam formy na 12 muffinek.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z wody, można lekko odcinąć nadmiar wody.
W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą mąkę z solą i proszkiem.
Krok 2
W drugiej miseczce łączymy rozkłócone jajka, przyprawy, posiekaną bazylię, szpinak, dodajemy rozdrobniony twaróg i maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.
Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta.
Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy migdałami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.