Sernik z musem truskawkowym
Składniki
- 1.5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 0.25 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 200 g masła
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- 1.5 szklanki cukru
- 800 g truskawek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto zagnieść (1,5 szklanki mąki, 125 g masła, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka i proszek do pieczenia), ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Krok 2
Masło utrzeć z cukrem. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie.
Krok 3
Ciasto równo rozwałkować w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wylać masę serową.
Krok 4
Piec 60-70 minut w 170 stopniach.
Najlepiej studzić w otwartym piekarniku.
Krok 5
Gdy sernik całkowicie wystygnie zrobić mus truskawkowy.
Truskawki zmiksować blenderem z cukrem.
Żelatynę rozpuścić w 40 ml wody. Ostudzoną wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
Mus wylać na sernik.
Krok 6
Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i udekorować sernik truskawkami.