Babeczki z orzechami i kremem kasztanowym
Składniki
- 125 g masła
- 150 g kremu z kasztanów
- 40 g zmielonych orzechów włoskich
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 0.25 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 60 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, wodę, cukier i krem kasztanowy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko się zagotuje zdjąć z ognia i odstawić, aby całość przestygła, może być lekko ciepłe. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, następnie dodać do tego zmielone orzechy i 40g posiekanych orzechów, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, żółtka dodać do miski z suchymi składnikami. Do mąki dodać rozpuszczony tłuszcz cały czas miksując. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana należy dodać ubite białka. Całość wymieszać szpatułką.
Przełożyć ciasto do foremek na babeczki. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, jeśli ciasto jest nie dopieczone (zależy od piekarnika) należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Babeczki wyjąć z formy gdy przestygną. Dekorować roztopioną czekoladą i posypać pozostałymi orzechami.