Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem
Składniki
- 4 plasterki boczku
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 3 ziemniaki
- 3 szklanki listków szpinaku
- 1 1/2 szklanek śmietanki (18-30%)
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.