Chłodnik Litewski
Składniki
- 1 L kefiru
- 1 L maślanki
- 250 ml soku z ogórków małosolnych (sprawdzonych, najlepiej domowych)
- 1 pęczek botwinki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 4 średniej wielkości ogórki gruntowe
- 4 średniej wielkości ogórki małosolne
- 1 pęczek koperku (jesli jest duży to połowa)
- 2 ząbki czosnku (czosnek dodawany jest do samku, jeśli lubisz więcej czosnku, nie zaszkodzi)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 8 jajek
Przygotowanie:
Krok 1
Liście botwinki myjemy, buraki myjemy i ścinamy skórę. Liście bardzo drobno kroimy w cienkie paski, łodygi tniemy na małe odcinki. Bulwy buraka ścieramy na tarce (jak dla mnie jest to łatwiejsza wersja). Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody (do zakrycia liści i łodyg) dodajemy dwie szczypty soli oraz ok łyżki soku z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 12 min, nie doprowadzając do zagotowania. Studzimy.
Krok 2
Szczypiorek i koperek cienko siekamy, przekładamy do miski, zasypujemy lekko solą, mieszamy wszystko ze sobą i odstawiamy.
Krok 3
Umyte i oczyszczine rzodkiewki oraz ogórki (ogórki zielone obieram, małosolne zostawiam ze skórą) ścieramy na tarce z jak najgrubszymi oczkami i przekładamy do miski (tak jak wspomniałam wyżej jest to wersja, która skraca czas przygotowania, w oryginale wszystko kroimy w drobną kostkę).
Krok 4
Do granka w wystudzoną (zimną) botwinką dodajemy kefir, maślankę i mieszamy. Dodajemy szczypiorek, koperek oraz rzodkiewki z ogórkami, wyciskamy czosnek. Całość mieszamy (Jeśli chłodnik będzie za gęsty można dodać więcej kefiru lub maślanki, jeśłi zbyt płynny więcej rzodkiewek, ogórków lub szczypiorku i koperku). Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Najlepiej przed podaniem chłodnik schłodzic w lodówce ok 1-2 godz. Można jeść następnego dnia. Smacznego :).