Dziś przyleciały z Hiszpanii najpierwszej jakości owoce morza i ryby – wprost do sklepu Złoto Hiszpanii na Puławskiej 176/178. Dostawa w każdy czwartek.
Percebes (kaczenice), galicyjskie przysmaki wyławiane z Oceanu Atlantyckiego, przypominają maleńkie diabelskie kopytka. Ich poławianie bywa niebezpieczne, mimo to baskijscy percebeiros wciąż ryzykują życiem, żeby odczepić od skał te galaretowate twory o smaku morskiej wody. Je się je prawie na surowo, gotując we wrzątku jedynie przez 1,5 minuty i natychmiast schładzając lodem, by móc wyssać ze skorupki smaczną zawartość.
W sklepie Złoto Hiszpanii przy ul. Puławskiej percebes znajdziemy tuż obok innych morskich stworzeń, jak należące do arystokracji kulinarnej piotrosze, turboty, sepie i carabinieri. Kupimy tu także świeże tłuściutkie sardynki i mniejsze boquerones (docelowo anchois), świetne do szybkiego grillowania. Na miejscu pan Rafał Klask chętnie pomaga w wyborze technik kulinarnych.
Polecam Państwa uwadze także żywe homary ze spiętymi szczypcami. Chcecie świeżych produktów? Tu je znajdziecie.
Foto: Julita Strzałkowska. Wizyta odbyła się dziś, we czwartek 18 września 2014, o godz. 13, dostawa była przed południem.
Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".
Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.