Topinambur

Dziś jest warzywem mało popularnym, choć gdyby nie szybka kariera ziemniaka to właśnie on gościłby na polskich stołach jako podstawowy składnik dań obiadowych. To wszechstronne warzywo można serwować na wiele oryginalnych sposobów, urozmaicając w ten sposób codzienną dietę i poprawiając znacznie stan zdrowia.

Czym jest topinambur?

Topinambur to nic innego, jak bulwa pochodzącego z Ameryki Północnej słonecznika bulwiastego. Wiadomo, że w indiańskiej diecie topinambur odgrywał bardzo ważną rolę jeszcze w okresie prekolumbijskim. W okresie wielkich odkryć geograficznych, podobnie jak wiele innych warzyw i przypraw, trafił on do Europy oraz Azji, szybko zdobywając popularność. Pojawienie się mody na ziemniaki w XVIII stuleciu przerwało jednak tę błyskotliwą karierę, spychając słonecznikową bulwę na dalszy plan.

Dziś najbardziej popularny jest topinambur w kuchni francuskiej, choć zainteresowanie nim staje się na nowo widoczne i w innych krajach. Wraz z modą na zdrową żywność wraca on do łask, zaś o jego leczniczych właściwościach mówi się coraz więcej.

SONY DSC

Właściwości lecznicze

To rzadkie warzywo zawiera wiele witamin, jednak największe korzyści przynosi osobom cierpiącym na cukrzycę. Nie zawiera on skrobi, zaś zastępująca ją inulina w ludzkim organizmie przekształca się w cukry proste. Dla diabetyków to bardzo korzystne rozwiązanie, choć nie są oni jedynymi pacjentami korzystającymi z leczniczych właściwości topinamburu. Jest on zalecany również osobom po chemioterapii oraz w przypadku problemów związanych z zapaleniem dróg moczowych.

Zalety tej bulwy docenić powinny jednak i osoby zdrowe, chcące cieszyć się dobrą formą jak najdłużej. Topinambur korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy i poprawia przemianę materii. Korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek. Jest zalecany również osobom zmęczonym oraz tym, których układ odpornościowy wymaga dodatkowego wsparcia. To smaczny i prosty sposób na wzmocnienie zdrowia dla każdego człowieka.

Topinambur od kuchni

frytki-z-topinamburu-aDSC06935-600x400W kuchni topinambur może stać się podstawą wielu oryginalnych dań. Jego wyjątkowy, lekko orzechowy i słodkawy smak czyni zeń doskonały składnik surówek i sałatek. Można podawać go również zamiast ziemniaków do dań głównych, jako purre. Zarówno gotowane, jak i smażone bulwy smakują wyśmienicie, zaś ich przygotowanie jest bardzo proste. Gotuje się je tak samo jak ziemniaki, z tym że czas gotowania jest znacznie krótszy.

Aby topinambur nie ściemniał w czasie gotowania do osolonej wody można dodać kilka kropel soku z cytryny. Z tej wyjątkowej bulwy można przygotować również frytki i chipsy, jest ona również idealnym warzywem do licznych zup.

Przepis na zupę – krem z topinamburu

zupa krem z topinamburu

Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego, 35 dkg topinamburu, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 1 ugotowana marchew, 1 duży por, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, sok z cytryny, sól, pieprz

Do garnka należy wlać bulion, do niego włóż topinambur i gotować aż będzie półmiękkie, następnie zaś dodać marchewkę pokrojoną w plastry.

W rondlu należy rozgrzać 2 łyżki masła i usmażyć na nim posiekanego pora oraz kukurydzę i czosnek, a gdy już się zarumieni dodać sok z cytryny. Warzywa i mleko dodać do bulionu z topinamburem, gotować aż topinambur będzie miękki.

Całość należy lekko ostudzić i przełożyć do Bendera, dodając sól, pieprz i miksować na delikatny krem. Taki krem trzeba jeszcze przetrzeć przez sito, wstawić na ogień, i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Gotową zupę można podawać z grzankami lub chipsami z topinamburu.

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×