Bożonarodzeniowe polano
Składniki
CIASTO BISZKOPTOWE
- 8 żółtek
- 15 dkg cukru
- 0.5 skórki z cytryny
- 8 białek
- 10 dkg mąki pszennej
- sól
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO- BRANDY
- 1.5 opakowania czekolady
- 1 opakowanie mlecznej czekolady
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 120 g cukru pudru
- 5 łyżek brandy
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Największą blachę z wyposażenia piekarnika - u mnie wymiary 32 x 40 cm - wysmaruj olejem. Żółtka utrzyj w misce z 1 łyżką cukru i skórką otartą z cytryny na puszystą masę (około 4 minut). W drugiej misce białka ubij z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier w 3-ch turach, dokładnie miksując po każdej dodanej porcji.
Krok 2
Ubite białka dodaj do żółtek i lekko wymieszaj drewnianą łyżką z żółtkami. Przesiej mąkę do powstałej masy i zamieszaj już całość dokładnie, ale bardzo delikatnie, wybierając masę od dołu do góry.
Krok 3
Ciasto piecz tylko przez 10 minut (!!!), aż leciutko się zrumieni. Pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, gdyż bardzo szybko się piecze. Te 10 minut to czas idealny, dlatego po jego upływie natychmiast ostrożnie wyjmij blachę z piekarnika, przykryj ciasto wilgotną ściereczką (zmoczoną i bardzo dobrze odciśniętą). W międzyczasie przygotuj krem.
Krok 4
KREM CZEKOLADOWO- BRANDY
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą wsadź do większego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż czekolada całkiem się rozpuści. Uważaj, aby do czekolady nie dostała się ani jedna kropla wody!). Pozostaw czekoladę do ostudzenia. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, rum lub brandy i zmiksuj wszystko na gładko.
Krok 5
SKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt wyjmij ostrożnie z blachy: ostrym nożem obkrój ostrożnie boki biszkoptu, przykryj go ponownie ściereczką i (nad blatem lub stołem odwróć blachę z ciastem tak, aby poleciało ono delikatnie na ścierkę. Posmaruj biszkopt 3/4 kremu, zostawiając po 1-2 cm z każdego brzegu. Teraz zwiń ostrożnie roladę zaczynając od dłuższego boku i kierując się ku środkowi. Wsadź roladę na 15 minut do lodówki do schodzenia. Po tym czasie odkrój po skosie z obu końców rolady dwa grube plastry. Przyłóż je po obu stronach rolady, by imitowały odcięte kawałki drewna (sęki) i posmaruj całe \\\"polano\\\" i \\\"sęki\\\" pozostałą 1/4 kremu. Nożem z końcówką zakończoną na okrągło (ewentualnie widelcem) zrób podłużne bruzdy na wzór kory drzewa. Roladę schłodź jeszcze przez minimum 1 godzinę w lodówce.