Muffiny a’la szarlotki z kruszonką z chałwy
Składniki
Suche składniki
- 300 g mąki ( częściowo razowa)
- 120 g cukru
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko pokrojone w kosteczkę
- 50 g chałwy waniliowej ( może być baton)
Mokre składniki
- 200 ml jogortu naturalnego lub kefiru
- 100-120 ml oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Kruszonka:
100 g mąki
60 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Krok 2
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę na muffinki smarujemy masłem llub wypełniamy papierowymi papilotkami.
W jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre.
Krok 3
Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki z suchymi, delikatnie i niezbyt dokładnie mieszamy (np. widelcem). Im bardziej niedbale to zrobimy tym muffiny będą bardziej puszyste.
Na koniec dodajemy kawałeczki jabłka ( pokrojonego w kostkę).
Wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką i kawałeczkami chałwy.
Pieczemy 15-20 minut, do zesłocenia.