Jagodowy sernik na zimno na serkach homogenizowanych, na spodzie z sucharków i kremu czekoladowo-orzechowego.
Składniki
Spód:
- 12-13 szt sucharków (1/2 opakowania)
- 300 g kremu czekoladowo - orzechowego typu Nutella
Masa sernikowa (MW) i jagodowa góra:
- 350 g serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
- 125 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki czubate żelatyny
- 1-1.5 szklanek jagód
- 1.5 opakowania galaretki o smaku owoce leśne przygotowanej wg. instrukcji na opakowaniu (galaretkę można zrobić wcześniej, będzie stygła w trakcie przygotowywania spodu i masy serowej)
Przygotowanie:
Krok 1
Sucharki łamiemy na kawałki, kruszymy i rozdrabniamy na "bułkę tartą" (choć nie do końca) za pomocą blendera lub tłuczka. Dodajemy do sucharków krem orzechowy w temp. pokojowej i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki do powstania ścisłej masy, którą wyłożymy tortownicę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Tortownicę z sucharkowym spodem wkładamy do lodówki. Robimy masę sernikową.
Krok 2
Kremówkę ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier puder. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy serek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.Wylewamy masę serową na sucharkowy spód i wkładamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
Krok 3
Do wystudzonej galaretki wrzucamy jagody. Wylewamy tężejącą galaretkę na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego! :)