Piernik Kętrzyński
Składniki
- 1 opakowanie Piernika Kętrzyńskiego
- 1.5 szklanki wody
- 0.75 szklanki oleju
- 1 szklanka dżemu kwaskowatego (wiśniowy, porzeczkowy)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 120 g margaryny Kasia
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej/truskawkowej
Przygotowanie:
Krok 1
1. Przygotować piernik (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml)
Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.
Krok 2
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu; do ostudzonego budyniu dodać miękką margarynę Kasię i wszystko razem zmiksować na gładką masę. W tym czasie również przygotować galaretkę i odstawić do stężenia.
Krok 3
Upieczone ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą część ciasta posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć warstwę kremu budyniowego i przykryć drugą częścią ciasta, następnie wyłożyć na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę wiśniową.