rustykalny placek ze śliwkami
Składniki
- 200 g mąki
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 szt jajko + 1 do posmarowania
- 2-3 łyżek brązowego cukru
- 350 g dojrzałych śliwek
- 1 cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Suche składniki przesiać do miski, dodać masło, jajko i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość podzielić na dwie równe części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Pierwszą częścią schłodzonego ciasta wylepić dno oraz boki formy o średnicy 20 cm. Ponownie wstawić do zamrażarki na kolejne 10 minut. W tym czasie przygotować śliwki. Owoce umyć, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i zasypać cukrem oraz cynamonem. Odstawić. Dno ciasta w formie oprószyć bułką tartą, na nią ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Drugą część ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy takiej jak tortownica i przykryć nim owoce. Usunąć nadmiar z brzegów. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180°C przez ok. 60 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.