Słodko-gorzkie tartaletki orzechowe
Składniki
Ciasto
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 2 szt żółtka
Nadzienie
- 2 szt białka
- 70 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady (min.70%)
- 50 g orzechów włoskich
- 25 g orzechów laskowych
- 25 g migdałów
- 2 łyżki dowolnych orzechów do ozdoby
- 1 łyżeczka masła do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto zagniatamy na gładko i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
Krok 2
Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem.
Wykładamy je schłodzonym ciastem.
Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Krok 3
Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami.
Dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy.
Krok 4
Na podpieczone spody tartaletek wykładamy po łyżce masy i dekorujemy je orzechami wg uznania.
Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)