Tarta z kiwi

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Tarta z kiwi? Jak zaskoczyć innych? Super przepis na tartę z kiwi specjalnie dla Ciebie!
Tarta z kiwi - Pyszne ciasto i aromatyczne owoce to doskonałe połączenie na deser każdego dnia! Jest idealnym deserem o każdej porze roku. Jeśli nie masz pod ręką innych owoców kiwi jak najbardziej nadaje się do udekorowania tary. To ulubiony deser dzieci z mojej rodziny, pochłaniają go w sekundę :) Tarta z kiwi, kroki przygotowania: Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić. W tym czasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać masło i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.
Obejrzane: 11517
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 szt jajko

krem

  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 30 g masła
  • sok z połowy limonki
  • dodatkowo 3-4 owoce kiwi
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.

Krok 2

Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.

Krok 3

W tym czasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać masło i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.

Krok 4

Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić w lodówce i podawać.

Smacznego! :)

http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/tarta-z-kiwi.html#more

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×