Tarta z kiwi
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 120 g cukru pudru
- 1 szt jajko
krem
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- 30 g masła
- sok z połowy limonki
- dodatkowo 3-4 owoce kiwi
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.
Krok 2
Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krok 3
W tym czasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać masło i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.
Krok 4
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/tarta-z-kiwi.html#more