torcik jadogowo-malinowy na zimno
Składniki
spód:
- 200 g ulubionych herbatników
- 3-4 łyżek roztopionego masła
masa jagodowa
- 150 g jagód
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 550 g kremówki 36%
- 2 łyżki zimnej wody
- masa malinowa
- 150 g malin
- 2 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 550 g kremówki 36%
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy ok. 15 cm. i wysokości ok. 7-8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować dokładnie blenderem, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Otrzymaną mieszankę ułożyć równomiernie na dnie tortownicy i docisnąć. Całość schłodzić w lodówce lub zamrażarce do stężenia. W tym czasie przygotować masy.
Krok 2
Masa jagodowa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Jagody oraz cukier puder umieścić w rondelku i zmiksować dokładnie blenderem. Mus owocowy mocno podgrzać, zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do musu owocowego i połączyć.
Krok 3
Masa malinowa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Maliny oraz cukier puder umieścić w rondelku i zmiksować dokładnie blenderem. Mus owocowy mocno podgrzać, zestawić z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do musu owocowego i połączyć. Na stężały spód z herbatników wylać ok. 100-150 g masy jagodowej, wstawić do zamrażarki do stężenia. Następnie wylać taką samą ilość musu malinowego i również schłodzić. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Przed podaniem torcik udekorować świeżymi malinami i jagodami.