Tort lodowy z malinami
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
poncz
- 50 g cukru
- 40 ml wrzątku
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 ml białego rumu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 ml kremówki 30% lub 36%
- 50 cukru
- 4 żółtka
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i przesiewać połączone mąki w kilku partiach. Mieszać delikatnie rózgą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Gotową masę przelać do formy i piec w 180ºC przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podzielić na dwa lub trzy blaty i nasączyć je ponczem.
Krok 2
Poncz: cztery łyżeczki kawy zalać wrzątkiem, dodać cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Dodać rum i połączyć. Ponczem nasączać kolejno każdy blat a następnie przekładać musem czekoladowym oraz malinami.
Krok 3
oMus czekoladowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać wystudzoną czekoladę na przemian z kremówką. Dokładnie połączyć. Gotowym musem posmarować dolny blat, na wierzch ułożyć maliny, przykryć kolejnym blatem, docisnąć. Czynność powtórzyć. Musem pokryć również boki oraz wierzch tortu. Całość wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Przed podaniem udekorować świeżymi malinami.