Babeczki Dextera
Składniki
Ciasto:
- 80 g mąki
- 80 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
krem
- 200 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- DEKORACJA:
- 150 g cukru
- 80 ml wody
- niebieski barwnik spożywczy
- sok malinowy
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po około 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.
Krok 3
Dekoracja: cukier, wodę i niewielką (minimalną) ilość barwnika umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia składników, ciągle mieszając. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, przestać mieszać i gotować przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie syrop zgęstnieje. Aby sprawdzić czy jest odpowiedni, przeprowadzić próbę. W tym celu przy pomocy łyżki wybrać z garnka niewielką ilość syropu i zanurzyć w szklance z zimną wodą. Jeśli karmel szybko stwardnieje, a po wyjęciu da się ukruszyć (nie ciągnąć), jest gotowy. Rondel zdjąć z palnika, a jego zawartość wylać na papier do pieczenia tworząc cienką warstwę. Odstawić do wystudzenia i stwardnienia. Krem na babeczkach pochlapać sokiem malinowym/z granatów/dżemem z czarnej porzeczki. Zastygnięty karmel połamać na mniejsze kawałki. Cukrowym szkłem dekorować babeczki.