Babeczki Dextera

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Babeczki Dextera kuszą swoim wyglądem. Niesamowicie pyszne słodkości dla całej rodziny! Chrupiący i bardzo kremowy deser, który zrobisz na każdą okazję. Babeczki Dextera będą ozdobą Twojego stołu.
Obejrzane: 618
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko

krem

  • 200 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA:
  • 150 g cukru
  • 80 ml wody
  • niebieski barwnik spożywczy
  • sok malinowy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować przez kilka minut do połączenia składników. Gotowe ciasto nakładać do papilotek (po około 1 łyżce do każdej). Babeczki piec w 180°C przez 25-30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Kremówkę ubić na sztywno. Dodać mascarpone i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na babeczki.

Krok 3

Dekoracja: cukier, wodę i niewielką (minimalną) ilość barwnika umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, na niewielkim ogniu, do rozpuszczenia składników, ciągle mieszając. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, przestać mieszać i gotować przez kolejne 15-20 minut. Po tym czasie syrop zgęstnieje. Aby sprawdzić czy jest odpowiedni, przeprowadzić próbę. W tym celu przy pomocy łyżki wybrać z garnka niewielką ilość syropu i zanurzyć w szklance z zimną wodą. Jeśli karmel szybko stwardnieje, a po wyjęciu da się ukruszyć (nie ciągnąć), jest gotowy. Rondel zdjąć z palnika, a jego zawartość wylać na papier do pieczenia tworząc cienką warstwę. Odstawić do wystudzenia i stwardnienia. Krem na babeczkach pochlapać sokiem malinowym/z granatów/dżemem z czarnej porzeczki. Zastygnięty karmel połamać na mniejsze kawałki. Cukrowym szkłem dekorować babeczki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×