Batony energetyczne
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 szklanki posiekanych orzechów
- 0.5 szklanki oleju
- 2/3 szklanki miodu
- 1 jajko
- 6 szt figi suszone
- 3 łyżki słonecznik
- 3 łyżki żurawina suszona
- 10 szt morele suszone
Przygotowanie:
Krok 1
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Krok 2
Miód, olej i jajko zmiksować. W misce najpierw wymieszać suche składniki po czym dodać składniki zmiksowane i dokładnie wymieszać. Nie należy przejmować się tym, że wszystko się lepi.
Krok 3
Uformować batony i ułożyć na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 20-25 minut uważając aby nie za bardzo się przypiekły.
Zdjęcie: Marcin Handler