Ciasteczka gryczane z amarantusem
Składniki
Masa owocowo-zbożowa
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 100 g amarantusa
- 1 garść suszonych jagód goji
- 1 garść suszonych moreli
- płatki jaglane - do dekoracji
Masa czekoladowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 szczpyta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Suszone owoce zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Powinny wchłonąć jak najwięcej wody.
Krok 2
W międzyczasie na patelni uprażyć kaszę razem z amarantusem. Patelnia musi być sucha! Prażymy ziarna do momentu, aż lekko się zarumienią i zaczną strzelać.
Krok 3
Owoce należy odsączyć i rozdrobnić przy pomocy blendera. Dokładnie wymieszać z uprażonymi ziarnami.
Krok 4
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać szczyptę soli, która podkreśli jej smak oraz kilka kropel tabasco, które nada ostrości. Połączyć czekoladę z masą owocowo-zbożową. Dokładnie wymieszać
Krok 5
Z otrzymanej masy formować nieduże kuleczki, które następnie należy obtoczyć w płatkach jaglanych.Jeżeli uformowane ciasteczka po obtoczeniu dalej będą miękkie można włożyć je na 15-20 minut do lodówki.