Cytrynowy pilaw
Składniki
- 300 g pęczaku
- cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu drobiowego
- tymianek
- 150 g mrożonego groszku
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- rukola
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kawałki kurczaka zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu, suszonym tymianku i oliwie. Upiecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po wystudzeniu pokrój kurczaka na mniejsze kawałki.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Krok 2
W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchew, selera i posiekany czosnek. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie (ale się nie zrumieni).
Do warzyw wsyp pęczak i smaż minutę. Wlej wywar drobiowy i zagotuj. Dodaj tymianek i skórkę z cytryny. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie prawie miękka.
Krok 3
Do garnka dodaj groszek. Zamieszaj i przykryj. Gotuj jeszcze 5 minut, aż pęczak będzie miękki. Dolej sok z cytryny i przypraw danie solą i pieprzem.
Dodaj kurczaka i dokładnie zamieszaj.
Podawaj pilaw posypany umytą i osuszoną rukolą.
Smacznego.