Drobiowe risotto na zielono
Składniki
- 200 g ryżu arborio
- 250 ml białego półwytrawnego wina
- 300 ml śmietanki 36%
- 350 g mięsa drobiowego
- 150 ml parmezanu
- 5 ząbków czosnku
- 0.5 zielonej, ostrej papryczki
- 7 zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1 zielona papryka
- 300 g brokułu
- 150 g groszku zielonego
- 200 g puree z jarmużu
- 1 cytryna
- nasiona słonecznika
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- lubczyk
- mielone: jalapeno, imbir
- oliwa
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso drobiowe gotujemy i obieramy. Podgrzewam duży garnek żeliwny. Wlewam łyżkę oliwy i smażę około 1 minuty posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wrzucam ryż, mieszam dokładnie i smażę do momentu, aż wyczuwalny będzie orzechowy aromat. Zalewam ryż winem i podgrzewam do odparowania. Solę, dodaję sok i skórkę cytrynową. Mieszam. Dodaję po około 100 ml gorącej wody i duszę do momentu, aż ryż zacznie robić się kremowy, kleisty.
Dodaję podzielonego na mniejsze części kurczaka i mieszam. Podgrzewam. Dodaję śmietankę /250 ml/ i podgrzewam. Przyprawiam do smaku. Dokładam kapary i mieszam. Zmniejszam ogień, przykrywam.
Krok 2
W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam podzielone różyczki brokułowe. Gotuję 3 minuty i odcedzam. Zmniejszam lekko ogień i wrzucam jarmuż oraz groszek. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Paprykę kroję drobno i dodaję. Podgrzewam 5-7 minut. Dodaję garść drobno posiekanej natki. Mieszam i zostawiam na niewielkim ogniu.
Starty parmezan mieszam z 50 ml kremówki. Dodaję do ryżu i mieszam intensywnie.
Krok 3
Nakładam porcję risotto i warzyw. Posypuję oliwkami i słonecznikiem.
Podaję gorące z winem – na którym przygotowałam danie, rzecz jasna.
Pycha paluch lizać!