Drobiowe risotto na zielono

Dodany przez: justa (więcej moich przepisów)

Drobiowe risotto na zielono jest u nas świętem na stole. Nie dlatego, że nieczęsto robione, ale dlatego, że tak bardzo je lubimy. To jest pyszne! Kurczak zachowuje soczystość, ryż jest aromatyczny i zielone warzywa, które tylko przypominają, że pora wsuwać i iść witać się z wiosną... Drobiowe risotto na zielono to niebo dla podniebienia!
Obejrzane: 417
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 350 g mięsa drobiowego
  • 150 ml parmezanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 0.5 zielonej, ostrej papryczki
  • 7 zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 zielona papryka
  • 300 g brokułu
  • 150 g groszku zielonego
  • 200 g puree z jarmużu
  • 1 cytryna
  • nasiona słonecznika
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • lubczyk
  • mielone: jalapeno, imbir
  • oliwa
  • pieprz i sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso drobiowe gotujemy i obieramy. Podgrzewam duży garnek żeliwny. Wlewam łyżkę oliwy i smażę około 1 minuty posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Wrzucam ryż, mieszam dokładnie i smażę do momentu, aż wyczuwalny będzie orzechowy aromat. Zalewam ryż winem i podgrzewam do odparowania. Solę, dodaję sok i skórkę cytrynową. Mieszam. Dodaję po około 100 ml gorącej wody i duszę do momentu, aż ryż zacznie robić się kremowy, kleisty.
Dodaję podzielonego na mniejsze części kurczaka i mieszam. Podgrzewam. Dodaję śmietankę /250 ml/ i podgrzewam. Przyprawiam do smaku. Dokładam kapary i mieszam. Zmniejszam ogień, przykrywam.

Krok 2

W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam podzielone różyczki brokułowe. Gotuję 3 minuty i odcedzam. Zmniejszam lekko ogień i wrzucam jarmuż oraz groszek. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Paprykę kroję drobno i dodaję. Podgrzewam 5-7 minut. Dodaję garść drobno posiekanej natki. Mieszam i zostawiam na niewielkim ogniu.
Starty parmezan mieszam z 50 ml kremówki. Dodaję do ryżu i mieszam intensywnie.

Krok 3

Nakładam porcję risotto i warzyw. Posypuję oliwkami i słonecznikiem.
Podaję gorące z winem – na którym przygotowałam danie, rzecz jasna.
Pycha paluch lizać!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×