Grillowana dynia z fenkułem i wędzonym łososiem
Składniki
- 200 g komosy ryżowej
- 200 g wędzonego łososia
- 400 g sałaty
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek kolendry
- 1 owoc ganatu
- 500 g dyni bez pestek
- 2 bulwy fenkułu
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki ziaren sezamu
winegret
- 50 ml sosu sojowego
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- papryczka chilli
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. Do naczynia żaroodpornego włożyć dynię i fenkuł, posypać sezamem, imbirem i czosnkiem. Polać olejem oraz doprawić solą i pieprzem. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Następnie ułożyć na wierzch łososia i wsunąć jeszcze na 5 minut do piekarnika.
Krok 2
W garnku doprowadzić wodę z kostką bulionową do wrzenia, wsypać quinoa i ugotować do miękkości.
Wszystkie składniki na winegret razem wymieszać.
Krok 3
Na talerzach ułożyć sałatę, dodać ugotowaną kaszę, grillowaną dynię, fenkuł i łososia. Udekorować cebulą, listkami kolendry i nasionami granatu. Podawać z winegretem