Placki z buraków
Składniki
- 1 duży burak
- 1 mały ziemniak
- ½ średniej cebuli
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka mielonego kminku
- pieprz kajeński
- sól
- oliwa do smażenia
- 200ml kefiru domowego lub jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kminku
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od sosów - to cztery ostatnie składniki. Do dwóch miseczek wlać po 100ml kefiru. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać i rozgnieść z solą (około ¼ łyżeczki). Do jednej miski wsypać kminek i dokładnie wymieszać z kefirem. Do drugiej dodać czosnek i również wymieszać. Doprawić solą i odstawić do lodówki.
Krok 2
Buraka i ziemniaka trzeba obrać o opłukać. Cebulę obrać. Wszystko zetrzeć na tarce, na małych oczkach do garnka. Dodać jajko, mąkę i kminek, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, nakładać po jednej łyżce burakowej masy, delikatnie przygniatając, żeby „rozpłaszczyć” placki. Smażyć około 2 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączać na ręczniku papierowym. Placki można podać w ich tradycyjnej formie lub wyciąć w ciekawe kształty – ja użyłam foremki do pierników w kształcie serca. Ułożyć na talerzu, oblać wokół wybranym sosem, ewentualnie udekorować zieleniną – koperkiem, szczypiorkiem, pietruszką, rukolą, czymkolwiek co nam wpadnie w ręce;). Talerz obsypałam wokół pieprzem kajeńskim.
P.S. Do czyszczenia rąk zabarwionych burakami idealna jest cytryna;).