Kotlety z batatów i jarmużu
Składniki
- 5 batatów
- 1 jarmużu
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szalotki
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 0.5 pęczka pietruszki
- 0.5 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Bataty dokładnie myjemy i zawijamy w folię. Wszystko zapiekamy w piekarniku przez 20 minut w 250 stopniach. Następnie pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 2
Bataty obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Krok 3
Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach. Następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 10 minut.
Krok 5
Kotlety idealnie sprawdzają się w burgerze, z surówką czy smarowane na chlebku:)