Kaczka z wiśniami
Składniki
- 4 szt piersi z kaczki
- 2 szklanki wiśni
- 2 szklanki wytrawnego wina
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Krok 1
Piersi kaczki umyć, dokładnie osuszyć i oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Cebulkę pokrojoną w krążki zeszklić na oleju. Na osobnej patelni podsmażyć piersi kaczki do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać połową wina i dodać podsmażoną cebulkę. Przykryć pokrywą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie (od czasu do czasu podlać mięso wytworzonym sosem). Wiśnie przełożyć do garnka i zalać drugą połową wina. Zagotować do momentu, aż wino odparuje i sos lekko zgęstnieje. Wiśnie z sosem dodać do upieczonej kaczki i wymieszać. Danie idealnie komponuje się z ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SMACZNEGO!