Słodko – pikantna karkówka
Składniki
- 5 plastrów karkówki
- 2 cebule
- 150 g pieczarek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- Sos:
- 200 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek sosu chili słodko-pikantnego
- 0.5 łyżki sosu piri piri
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Karkówkę posypujemy papryką słodką i pieprzem cayenne. Smarujemy sosem sojowym i oliwą. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy w ósemki, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Patelnię rozgrzewamy,obsmażamy z oby stron karkówkę. Do naczynia żaroodpornego wylewamy 3-4 łyżki sosu, układamy jedną porcję cebuli i pieczarek. Następnie układamy karkówkę, przykrywamy pozostałą cebulą i pieczarkami. Na wierzch wylewamy sos. Karkówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C około 75-80 minut. W czasie pieczenia sos można delikatnie przemieszać. Podajemy z ziemniakami. Świetnie pasuje do dania ogórek kwaszony.