Klopsiki à la Nigella
Składniki
- 80 dkg mielonego
- 1 duże jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- 2 czubate łyżki kaszy mannej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 mała, żółta cebula
- 1 ogórek konserwowy
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 0.75 szklanki oleju
- 0.5 L mleka
- 2 pomidorków rozrdobnionych
- 2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso przełóż do miski, dodaj sól i pieprz, kaszę manną, bułkę tartą i jajko.
Cebule obierz i drobniutko posiekaj. Podsmaż na łyżce masła, aż się zeszkli - dodaj do miski. Korniszona też posiekaj i dodaj do reszty składników.
Wymieszaj dokładnie.
Uformuj malutkie kuleczki (ja robię o średnicy ok 2 cm). Radzę formując kuleczki mieć mokre dłonie, wtedy mięsko będzie się idealnie formowało i nie będzie się kleiło do dłoni.
Krok 2
Na głębokiej, gorącej patelni rozpuść masło i olej. Podsmaż klopsiki, aż będą miały ściętą obwódkę - nie muszą być usmażone!! To, że są surowe w środku nie przeszkadza, bo będą się gotowały, więc dojdą.
Krok 3
W garnku zagotuj mleko i zmiksowane na papkę pomidory z puszki. Dodaj sól, pieprz i oregano (lub inną przyprawę włoską). Jak zdejmiesz klopsiki z patelni przekładaj je bezpośrednio do garnuszka. Gotuj na małym ogniu ok 40 minut.
Krok 4
Podawaj z kluskami lanymi lub kaszą gryczaną, posypane parmezanem.