Kluseczki jaglane z makiem i bakaliami
Składniki
KLUSKI
- 400 g gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- 30 g (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
- 15 g gramów ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
MASA MAKOWA
- 250 g zmielonego maku*
- 100 g orzechów ( migdały, orzech włoski)
- 100 g suszonych owoców ( żurawina, morela, daktyle )
- 30 g pomarańczowej skórki kandyzowanej /opcjonalnie/
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3-4 łyżek płynnego miodu
- 3 łyżki łyżki śmietanki 30% /opcjonalnie/
Przygotowanie:
Krok 1
* Mak należny gotować w wodzie przez 20 minut, następnie odcedzić i zemleć dwukrotnie.
Krok 2
1.Orzechy oraz suszone owoce posiekaj.
Krok 3
Tak przygotowane bakalie wymieszaj starannie z makiem, masłem, miodem oraz śmietanką. Odstaw.
Krok 4
2. Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem, tak aby powstała gładka masa.
Krok 5
Dodaj mąki i wymieszaj przy pomocy łyżki.
Krok 6
Kuchenny blat posyp mąką ryżową.
Krok 7
Oprószonymi mąką ryżową dłońmi urwij kawałek ciasta i uformuj podłużne kluseczki.
Krok 8
Kluski potnij nożem na krótsze kawałki.
Krok 9
Gotowe kluski gotuj w osolonym wrzątku przez przez minutę (od momentu wypłynięcia na powierzchnię).
Krok 10
3. Odcedzone kluseczki wymieszaj z masą makową.