Tarta z klopsami, cukinią i puree z marchewki
Składniki
- 100 g i jeszcze jedna łyżka do smażenia masła
- 300 g mąki pszennej i jeszcze trochę do obtoczenia klopsów
- 0.5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szt duża cukinia
- 4 szt marchewki
- pieprz cayenn
- 300 g mięsa mielonego
- 1 szt jajko
- pieprz
- 1 szt cebula
- garść słonecznika łuskanego
Przygotowanie:
Krok 1
przygotowanie ciasta na tartę:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i miękkim masłem, później dodajemy mleko i zagniatamy, jeśli ciasto będzie rzadkie, dodajemy więcej mąki.
Wałkujemy bardzo cienko i wkładamy do formy na tartę, wyścieloną papierem do pieczenia.
Robimy dziurki widelcem.
Krok 2
przygotowanie tarty:
Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem, pokrojoną i zeszkloną cebulą na maśle i odrobiną mąki jeśli masa mięsna jest za rzadka. Robimy kulki, obtaczamy w mące, i wrzucamy do gotującej sę wody. Wyjmujemy gdy klopsy wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze przez ok. 2 min.
Żeby skórka klopsów była ładnie zarumieniona, należy klopsy usmażyć na patelni, na maśle.
Marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości w wodzie osolonej z odrobiną cukru. Następnie miękką marchewkę blendujemy, dodajemy do niej szczyptę pieprzu cayene i dokładnie mieszamy.
Puree z marchewki kładziemy na tartę, a później dokładamy krążki cukini, solimy i pieprzymy.
Krok 3
Tartę bez klopsów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20 min.
Po 20 min. kładziemy na tartę klopsy, pieczemy jeszcze ok. 10 min.
Po wyjęciu tarty, posypujemy ją słonecznikiem.
Smacznego:)