Naleśnik i jarmuż
Składniki
- 250 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1 szczpyta soli
- 2 łyżki oliwy
- kilka liści jarmużu
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczpyta soli morskiej
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 szklanki wody
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 2 garście jarmużu
- 0.5 szklanki oliwy
- kilka plasterków chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
Przygotowanie:
Krok 1
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY DANIA.
Krok 2
PESTO - JARMUŻ OBIERAMY TAK, ABY NIE BYŁO TWARDYCH CZĘŚCI (same miękkie liście) I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA. DOLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY KILKA PLASTERKÓW CHILLI I POKROJONY CZOSNEK. CAŁOŚĆ MIKSUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I DOPRAWIAMY SOLĄ.
Krok 3
SOS POMIDOROWY - ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU WODĘ I DODAJEMY POKROJONE POMIDORY, PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. GOTUJEMY DO CZASU, AŻ POMIDORY ZMIĘKNĄ I ZACZNĄ SIĘ ROZPADAĆ. NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
Krok 4
CHIPSY Z JARMUŻU - LIŚCIE JARMUŻU NACIERAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ KILKA SEKUND OBRACAJĄC LIŚCIE, AŻ BĘDĄ CHRUPKIE (ale nie spalone !!!).
Krok 5
CZAS NA NALEŚNIKI. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY I WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
Krok 6
PODAJEMY Z CIEPŁYM SOSEM POMIDOROWYM, CHIPSAMI, POLEWAMY PESTO I PRZEKŁADAMY POMIDOREM POKROJONYM W PLASTRY ( pomidory możemy podsmażyć na oliwie przez 15 - 20 sekund ) .