Szpinakowe gnocchi z sosem a’la bolognese.
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 szt jajko
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 300 g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szt marchewka
- 1 szt pietruszka
- 1 szt cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 szczpyta bazylii
- 1 szczpyta rozmarynu
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy startą marchewkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek.
Krok 2
Gdy warzywa się obsmażą dodajemy łyżeczkę przecieru oraz pomidory i przyprawy. Dusimy około 10 minut na lekkim ogniu.
Krok 3
Wlewamy bulion i gotujemy na najmniejszym ogniu przez 45 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
Krok 4
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skorupkach w osolonej wodzie przez około 35-45 minut.
Krok 5
Szpinak siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek wraz z solą i pieprzem.
Krok 6
Gdy szpinak zmięknie blendujemy go na gładką masę.
Krok 7
Ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę tworząc gładkie puree.
Krok 8
Szpinak i ziemniaki łączymy, masę doprawiamy do smaku.
Krok 9
Dodajemy jajko i zagniatamy.
Krok 10
Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki ( im mniej mąki tym kluseczki będą delikatniejsze )
Krok 11
Nabieramy odrobinę masy w dłonie i na obsypanym mąką blacie formujemy podłużny wałek.
Krok 12
Wałek kroimy na małe prostokąciki podobnie jak klasyczne kopytka.
Krok 13
Bloki każdej kluseczki zaokrąglamy palcem i za pomocą widelca robimy charakterystyczne rowki.
Krok 14
Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy aż do wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 15
Podajemy z przygotowanym sosem i startą mozzarellą.