Amerykańska granola błyskawiczna
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 50 g amarantusa ekspandowanego
- 150 g orzechów (u mnie brazylijskich i nerkowców)
- garści żurawiny
- garści daktyli
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 40 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i piekarnik nastaw na 180 stopni.
Krok 2
Przygotuj wszystkie składniki - orzechy pokrój na mniejsze kawałeczki. Rozpuść w większym garnku masło, miód i masło orzechowe.
Krok 3
Dodaj wszystkie sypkie składniki (oprócz żurawiny i daktyli) do maślanej masy. Wymieszaj bardzo dokładnie (jeśli chcesz, aby granola była bardziej \"crunchy\", dodaj więcej składników klejących masę - masła czy miodu).
Krok 4
Rozprowadź masę na papierze tak, aby powstała centymetrowa warstwa. Piecz w sumie ok. 20 minut, jednak w połowie koniecznie wymieszaj całość. Cały czas sprawdzaj, czy gdzieś Twoja granola się nie przypala.
Krok 5
Po przestudzeniu wymieszaj całość z żurawiną i pokrojonymi w paseczki daktylami. Schowaj do dużego słoika i zajadaj z jogurtem czy mlekiem. Polecam też na bieżąco dodawać do granoli kawałeczki pokrojonej czekolady. Smacznego! :)