Amerykańska granola błyskawiczna

Dodany przez: Ola Witkowska (więcej moich przepisów)

Niewiele osób wie, że popularna dzisiaj granola jest pomysłem amerykańskim na szybkie i sycące śniadanie. Najczęściej jednak kupujemy ją gotową w sklepie, a przecież przygotowanie własnej jest banalnie proste! A do tego możemy ją stworzyć dokładnie z takich składników, jakich my chcemy. Mój pomysł na granolę narodził się przy okazji zorganizowanego konkursu przez Wrzącą Kuchnię i New Balance. Do mojej mieszanki płatków zbóż, aby jeszcze podkreślić \"amerykańskość\" tego dania, dodałam masło orzechowe i wyszła \"Amerykańska granola błyskawiczna\" i do tego bardzo dobra! Jeśli chcesz, zamiast masła czy miodu można dodać słód roślinny i olej kokosowy, a wtedy wyjdzie granola wegańska! I tak samo z poszczególnymi składnikami, gdy jesteś na coś uczulony, to pomiń to, a dodaj coś innego wedle gustu i wyobraźni. ;)
Obejrzane: 220
Porcje: 20
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g amarantusa ekspandowanego
  • 150 g orzechów (u mnie brazylijskich i nerkowców)
  • garści żurawiny
  • garści daktyli
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 40 g masła

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i piekarnik nastaw na 180 stopni.

Krok 2

Przygotuj wszystkie składniki - orzechy pokrój na mniejsze kawałeczki. Rozpuść w większym garnku masło, miód i masło orzechowe.

Krok 3

Dodaj wszystkie sypkie składniki (oprócz żurawiny i daktyli) do maślanej masy. Wymieszaj bardzo dokładnie (jeśli chcesz, aby granola była bardziej \"crunchy\", dodaj więcej składników klejących masę - masła czy miodu).

Krok 4

Rozprowadź masę na papierze tak, aby powstała centymetrowa warstwa. Piecz w sumie ok. 20 minut, jednak w połowie koniecznie wymieszaj całość. Cały czas sprawdzaj, czy gdzieś Twoja granola się nie przypala.

Krok 5

Po przestudzeniu wymieszaj całość z żurawiną i pokrojonymi w paseczki daktylami. Schowaj do dużego słoika i zajadaj z jogurtem czy mlekiem. Polecam też na bieżąco dodawać do granoli kawałeczki pokrojonej czekolady. Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×